Wat is visualisatie?

Onder visualiseren verstaan we het proces van het creëren en gebruiken van visuele elementen om ideeën, concepten, informatie of verhalen uit te drukken, te versterken of te communiceren. Het omvat het gebruik van grafische afbeeldingen, symbolen, diagrammen, illustraties, infographics, storyboards en andere visuele hulpmiddelen om complexe of abstracte concepten toegankelijker en begrijpelijker  te maken. 


Klik op hier hoe
Visualization as a Service kan betekenen voor jou.

Wetenschappelijk onderbouwd!


Hoewel visualisatie jarenlang werd beschouwd als een "hype", heeft onderzoek aangetoond dat er een sterke wetenschappelijke basis is voor hoe en waarom visualisatie werkt. Het is nu een bekend feit dat we dezelfde hersengebieden stimuleren wanneer we een actie visualiseren en wanneer we diezelfde actie daadwerkelijk uitvoeren.  Visualisatie stimuleert het dual coding effect. De Canadese professor Allan Paivio deed deed onderzoek naar het geheugen. Dit resulteerde in de periode 1971 – 2016 in meer dan 200 publicaties over de dual coding theory (DCT), vrij vertaald als ‘dubbele coderingstheorie’.



Paivio ontdekte dat verbale en non-verbale (visuele) informatie afzonderlijk wordt verwerkt door he werkgeheugen en zo ook dubbel wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen. 


Deze twee systemen zijn verbonden: zo kun je aan een beeld van een ‘boom’ denken en deze beschrijven of over een boom lezen en er een beeld van vormen. Daarbij zijn beelden krachtiger: geschreven of gesproken tekst wordt één keer opgeslagen, maar bij visualisatie van woorden gebeurt dat twee keer; verbaal én visueel!

Share by: